Malzeme:
1.5 su bardagi bugday
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasulye
yarim su bardagi pirinc
1/2 kap kuru uzum
3 portakal kabugu
karanfil
3 su bardagi seker
15 su bardagi su
Yapilisi:
- Bugday, nohut, kuru fasulye aksamdan islatilir ve ertesi gun kuru fasulye ve nohut ayri ayri pisirilir
- Nohutun kabuklari soyulur
- Bugday ve pirinc ayri ayri pisirilir
- Pisen pirincler, kurufasulye ve nohutla beraber bugdaya eklenir. Uzerine haslanmis yaklasik 14-15 bardak su eklenir ve beraber kaynatilir
- Icine bol suda haslanmis/pismis uzumler, portakal kabugu rendesi ve dovulmus karanfil konur, sekeri konulur ve kisik ateste beraber bir iki tasim kaynatilir
- servis kaselerine konulur
- Uzerleri incir, kayisi, ceviz, findik, fistik, tarcin, hindistancevizi, nar taneleri, kavrulmus susam, vs ile suslenir.
Notlar:
Suyun miktari yaklasik verilmistir, siz miktari azaltip, cogaltabilirsiniz. Su eklemeniz gerekirse, kaynamis su ekleyin.
Istenilirse, kaynamakta olan asureye gulsuyu da eklenebilir
Uzum, incir kaynamadan icine atilirsa asure koyu olur
Asure beyaz olsun istiyorsaniz, icine su yerine sut kullanmalisiniz
Kaselere konulan asurenin biraz sulu olmasi gerekiyor, cunku soguyunca asure suyunu cekiyor