Thursday, February 12, 2009

Irmikli Etimek Tatlisi (Goksel teyze)


Malzeme: 1 paket etimek, 1.5 su bardagi toz seker+1/2 su bardagi toz seker, 3 su bardagi su, 1 lt sut, 2 kasik un, 2 corba kasigi irmik, 1 kasik tereyagi, suslemek icin dovulmus findik, meyva (kivi, cilek, vs.)

Yapilisi:
  • 1.5 su bardagi toz seker, 3 sb su icinde eritilir ve sogutulur
  • tereyagi eritilir, icine un konularak kavrulur. Sut, 1/2 su bardagi seker ve kalin irmik eklenir.
  • Kaynayana dek karistirilir. Topaklanirsa mikserle cekip inceltebilirsiniz.
  • tepsiye once etimekler yerlestirlir, uzerine soguk serbet dokulur.
  • Etimekler serbeti cektikten sonra, uzerine muhallebisi dokulur.
  • Findik ve meyvalarla suslenir.

Tiramisu

Artik Tiramisunun mascarpone peyniri ile yapildigini bilmeyen kalmadi. San Diego'da, Little Italy diye bir yer vardir. Italya'dan gelenlerin oturduklari bu semtte, zamaninda mafyacilik yapan Italyanlar, simdi ise restaurant ve avukatlik isine girmis durumdalar. O ilk kusak ise, yine bu sokaklarda Italyan resturantlarinda yemek kulturlerini devam ettirirler. Italyanlarin meshur tatlisi tiramisu gercek Italyan lokantalarinda maskarpon peyniri ile yapilir. Digerlerinde ise, maskarpon yerine daha ucuz peynirler kullanilarak yapilir. Ama herkes de aradaki farki gayet iyi bilir.

Yemekteyiz yarismasinin katilimcilarindan Ilter beyde bu tarifi kelimenin tam anlamiyla eksiksiz bir sekilde sundu bize gecen haftalarda. Yukaridaki resim, sevgili kizkardesim Yelda'nin yaptigi tiramisu. 1,5 sene basilmak icin resimlerin arasinda bekledi. Kismet bugune imis. Maskarpone peynirli nefis bir tiramisu idi.

Iste Ic mimar, ayni zamanda Pizzaci, Ilter beyin tarifi ile Tiramisu:

Malzemeler:1 paket kedi dili bisküvisi, 400 gr mascarpone peyniri, 4 yumurta, 6 çorba kaşığı şeker + 2 kasik seker kahve icin, ekpresso sicak kahve, su

Yapılışı:
  • Yumurta sarıları ve beyazları ayrı kaplara konur.
  • Yumurta sarılarına 3 çorba kaşığı şeker eklenir ve çırpılır.
  • Sonra mascarpone peyniri konur ve karistirilir.
  • Diger tarfta derin bir kapda yumurta beyazları köpürene kadar çırpılır.
  • 3 çorba kaşığı şeker yumurta beyazlarina eklenir ve tahta kaşıkla kopukler kirilmadan hafifce karıştırılır.
  • Yumurta beyazlari ve sarilari birleştirilir ve tahta kaşıkla yavaşça karıştırılır.
  • Servis kabına kedi dili bisküvileri, düz kısımları üste gelecek şekilde yerleştirilir.
  • Pişirilen expresso kahvesine seker konulur, karistirilir.
  • Kahve sıcak olarak bisküvilerin üzerine gezdirilirek, biskuviler ıslatılır.
  • Biskuvilerin uzeri kapanacak şekilde uzerine krema dökülür.
  • Bir kat daha bisküvi dizilir ve sekerli, sicak kahve ile islatilir.
  • Tekrar krema dökülür ve bisküviler kapatılır.
  • En üste kakao serpilir ve buzdolabına kaldırılır.

Meyvali Tart


Meyvali Tartin tabani en onemli kismi. Tabanin yapilisi icin, sizi bu iki tariften birini uygulamanizi isteyecegim:
Bunlarin ikisinden de yumusacik pasta tart hamuru elde edeceksiniz.
Tartin pudingi icin hazir limonlu puding tarifini sut miktarini yaklasik 1/3 azaltarak uyguladim. Bu sekilde daha sert bir puding elde ettim.
Pisen tartin uzerine, sogumus pudingi ekleyip, istedigim gibi meyvalarla susledim.
Meyvalari eklerken, renklerin zit olmasi guzel bir goruntu yaratiyor.
Arzu ederseniz, meyvalarin uzerine sulandirilmis recel surebilirsiniz. Bu sekilde daha parlak goruntu elde ediliyor.
Oldukca pratik ve nefis bir tatli. En onemli kismi tart hamurunun yapimi. Ne yazik ki pek cok yerde bu tart hamurunun yiyilemeyecek kadar sert yapildigina tanik oldum.
Afiye olsun.