Tuesday, December 25, 2007

SEKER KURABIYELERI

Malzeme: 1 kap tuzsuz tereyagi, 1 kap seker, 1 yumurta, 2.5 kap un, 2 yemek kasigi portakal suyu, 1 portakal kabugu rendesi, 1 tatli kasigi kabartma tozu, 1 tatli kasigi vanilya

Yapilisi:
  • Un haris tum malzeme mikserle cirpilir
  • Un eklenir ve yumusak bir hamur yapilir
  • Hamur bir naylon torbada buzdolabina konulur ve en az iki saat beklenir
  • Buzdolabindan cikan hamur oklava ile 1/2 cm kalinliginda acilarak kaliplarla istenilen sekiller verilir.
  • Uzerine seker susleri dokulur ve onceden isitilmis firinda 400 F (200 C) de 6-10 dak pisirilir

KOURABIEDES (YUNAN)

Malzeme: 3/4 kap cekilmis ceviz, 1+1/2 kap un, 1/2 cay kasigi kabartma tozu, 1/2 cay kasigi tuz, 1/2 kap tuzsuz tereyagi (erimis), uzeri icin pudra sekeri, 1 buyuk yumurta sarisi, 1 tatli kasigi vanilya, 2 yemek kasigi portakal suyu, 3/4 kap seker

Yapilisi:
  • Yumurta sarisi, tereyag, seker, tuz, vanilya, portakal suyu mikserle karistirilir
  • Uzerine un, kabartma tozu, ceviz eklenir ve yumusak bir hamur yapilir
  • Hamur 1 saat oda sicakliginda bekletilir
  • Ceviz buyuklugunde hamurlar koparilarak elde yuvarlanir ve parsomen kagidi serilmis tepsiye dizilir
  • 350 F'de (175 C) onceden isitilmis firinda pisirilir
  • Sogukken uzerine pudra sekeri serpilir

IKI RENKLI KURABIYE


Beyaz hamur icin:
1/2 kap seker, 1/2 cay kasigi tuz, 1 buyuk yumurta, 1 kap tuzsuz tereyag (2 stick-Amerikadakiler icin), 2 kap un, 1 rendelenmis limon kabugu, 1 cay kasigi kabartma tozu

Cikolatali hamur icin:

1+1/4 kap toz seker, 3/4 kap kakao, 1/2 cay kasigi tuz, 1 kap tuzsuz tereyag, 1 buyuk yumurta, 1,5 kap un, 1 kasigi kabartma tozu

Yapilisi:
  • Yumurta, seker, tuz, erimis tereyagi ve limon kabugu beraber mikserle iyice cirpilir
  • Un ve kabartma tozu eklenir ve hamur yapilir
  • Beyaz hamur naylon bir torbaya konularak en az iki saat bekletilmek uzere buzdolabina kaldirilir.
  • Cikolatali hamur ayni sekilde hazirlanir, kakaoda eklenerek yogrulur ve ayni sekilde temiz bir naylon torbaya konularak buzdolabina en az 2 saat bekletilmek uzere kaldirilir.
  • Buzdolabindan cikarilan hamurlar acilir ve seritler halinde yanyana dizilip, cicek kalibi ile kesilerek iki renkli cicek yapilir.
  • Veya cikolatali ve beyaz ayri ayri katlar acilir, ust uste serilir ve incecik kesilerek iki renkli kurabiyeler yapilir.
  • Firin tepsisine parsomen kagidi serilir ve onceden isitilmis firinda 325 F (165 C)'de pisirilir

Tuesday, December 18, 2007

BURMA KADAYIF


Malzeme: 1 kilo kadayif, 1 su bardagi ceviz, 1 su bardagi su, 1.5 su bardagi seker, yarim limon suyu, yarim paket (250 gram tereyag)


Yapilisi:


  • Su, seker, limon suyu kaynatilir ve sogumasi icin kenara alinir

  • Kadayif uzunca serilir, uzerine irice dovulmus ceviz boylu boyunca dizilir

  • Kadayif bir ucundan baslamak uzere, sikica cevizler icerde kalacak sekilde dondurulur

  • Yaglanmis tepsiye sikica butun rulo vede bukulmus kadayiflar dizilir

  • Kadayiflarin uzerine bolca eritilmis tereyagi kasikla dokulur

  • Firinda 350 F(180 C) de pisirilir

  • Firindan cikan sicak kadayifin uzerine soguk serbeti dokulur.

Veya da soguk kadayifa sicak serbet dokulur. Ama mutlaka biri sicak digeri soguk olacak.

YUFKALI KADAYIF



Malzeme: 500 gram kadayif, 1 paket boreklik phillo dough (veya 3 tane yufka), 1 su bardagi su, 1.5 su bardagi seker, yarim limon suyu, yarim paket (250 gram tereyagi), 1 su bardagi irice dovulmus ceviz





Yapilisi:



  • Su, seker ve limon suyu kaynatilir ve sogumasi icin bekletilir.

  • Boreklik phillo dough uc kat ust uste serilir (yufka kullanacaksaniz tek yufka yeterli),

  • Tereyag eritilir ve bir firca ile yufkanin her tarafi yaglanir

  • Kadayif uce ayrilir ve her bir yufkanin ucuna boylu boyunca dizilir

  • Uzerine ceviz boylu boyunca kasikla dokulur

  • Yufka rulo seklinde yirtmadan sikica sarilir

  • Ince dilimler halinde kesilir ve yaglanmis tepsiye dizilir

  • Firinda 350 F (180 C'de) pisirilir

  • Firindan cikar cikmaz uzerine soguk serbet dokulur

Veya da soguk kadayifa sicak serbet dokulur. Ama mutlaka biri sicak, digeri soguk olmali.

Monday, December 10, 2007

BALKABAKLI PAY


Malzeme:
Hamuru: 2/3 kap + 2 yemek kasigi shortening, 2 kap un, 1/2 cay kasigi tuz, 4-6 yemek kasigi soguk su

Dolgu:
Hazir bir kutu balkabagi puresi

Yapilisi:
Firini 425 F'ye onceden isitin.
Cukur bir kapda, un, tuz, shortening (catalla ezerek ekleyin) ve soguk suyu karistirin. Gerekirse bir-iki yemek kasigi daha soguk su ekleyin.
Yaglanmis 9 inch 'lik kaliba hamuru acip yerlestirin.
Uzerine balkabagi puresini doldurun ve firinda kenarlari kizarana dek pisirin

VISNELI VE CILEKLI PAY

Hamurun tarifi icin lutfen bu linke bakin. Tek degistirdigin tereyag yerine shortening kullandim.
Dolgu malzemesi:
400 gram visne, 250 gram cilek, 1 kap seker, 3 yemek kasigi misir nisastasi, yarim cay kasigi tuz, 1/4 kahve kasigi tarcin.

Hamuru hazirlanip 9 inch'lik kaliba serilir.
Visnelerin cekirdekleri ve cileklerin kabuklari cikarilir,
Cilekler rondoda cekilir ve tum malzeme karistirilir.
Hamurun uzerine dokulur
Hamurdan ayrilan bir parca ile seritler yapilir ve dolgunun uzerine dizilir
375 F'de uzeri kizarana dek pisirilir