Thursday, May 31, 2007

CATLAK KURABIYE


Malzeme: 7 ounces (200 gram) kucuk parcalara kirilmis bittersweet veya unsweetened cikolata, 7 yemek kasigi tuzsuz tereyag, 1/2 kap seker, 3 yumurta, 1 cay kasigi vanilya, 1+3/4 kap tam un, 1/4 kap kakao, 1/2 caykasigi kabartma tozu, 1 fiske tuz

ayrica 1+1/2 kap pudra sekeri (uzerini suslemek icin)

Yapilisi:


  • Kalin bir tavada, dusuk isida cikolatayi ve tereyagini eritin.

  • Daha sonra uzerine sekeri ekleyip, karistirin.

  • Yumurtalari teker teker ekleyin ve her birini ekledikten sonra karistirin.

  • Vanilyayi ekleyip karistirin.

  • Cukur bir kaba unu, kakao, kabartma tozu ve tuzu koyun.

  • Cikolatali karisimi una yavasca ekleyip, yumusak bir hamur yapin.

  • Bir plastikle hamuru sarip, buzdolabina kaldirin ve en az bir saat bekletin.

  • Firini 325 F'ye (163 C) isitin.

  • Bir kabin icine pudra sekerini koyun.

  • Buzdolabindan cikardiginiz hamurdan bir dondurma kasigi ile veya yuvarlak bir kasikla hamur parcalari koparin, avucunuzda yuvarlak yapin ve pudra sekerinin icine daldirip, cikarin.

  • Tepsiye parsomen kagidi veya yagli kagit serip, uzerine kurabiyeleri 3 parmak ara ile dizin (1,5 inch).

  • Firinda 10-15 veya kurabiyelerin ustleri sertlesene dek (parmaginizla kontrol edebilirsiniz) pisirin.

  • Firindan cikarip, sogumasini bekleyin ve sogukken servis yapin.

Monday, May 28, 2007

ISGINLI (RAVENTLI) CILEKLI PAY

Malzeme:

Hamuru icin: 2 kap tam un, 2 yemek kasigi seker, 3/4 cay kasigi tuz, 3/4 kap tuzsuz tereyag (1/2 inch kuplere kesilmis), 7 yemek kasigi soguk su

Dolgu icin: 10 kap (2,5 pound) isgin (ravent) (yaklasik 2 cm uzunlugunda kesilmis), 1 kap seker, 1/4 kap portakal suyu, 2,5 cay kasigi rendelenmis portakal kabugu, 1/4 kap cilek receli

Not: Tarif epicurious'dan. Orijinal tarifte seker miktari 2/3 kap + 2 cay kasigi olarak, cilek receli ise 1/4 kap olarak geciyordu. Fakat yorumlardan birinde bu miktarla pastanin tatsiz oldugu belirtilince, ben seker ve recel miktarini biraz artirdim.

Yapilisi:
  • Unu, seker ve tuzu once bir 5 saniye karistirin. Sonra margarini ekleyin. Daha sonra da suyu ekleyip, hamur yapin. Tarifte hamur karistirma makinasi kullaniliyordu ama ben hamuru elimde yaptim. Hamuru yogurduktan sonra biri buyuk ve digeri biraz daha kucuk olmak uzere iki tane kunk yapin. Naylon kagitla sarip, dolapta bir saat bekletin.
  • Isginlari, seker, portakal suyu ve portakal kabugu ile beraber, isginlar pisene dek once yuksek, sonra kisik ateste pisirin. Pisen isginlari kenara alip sogumasini bekleyin. Cok sulu olmussa, suyunu suzebilirsiniz. Isginlarla cilek receklini karistirip, kenarda bekletin.
  • Buyuk kunkle pay tepsisinin boyu kadar hamur acin ve yaglanmis kabiniza hamuru serin. Catalla uzerine delikler acin.
  • Uzerine dolgusunu dokun.
  • Diger kucuk hamuru acip, ince seritler halinde kesin ve payin uzerine sira ile dizin.
  • 375 F'de (190 C'de) uzeri kizarana dek, pisirin. Dondurma ile servis yapin.

Friday, May 25, 2007

LIMONLU HASHASLI KEK

Tarif icin sevgili Zeynep'e cok tesekkur ediyorum. Tarifi ingilizce bir kitapdan aldigi icin hem ingilizce hem de Turkce tarifini ekliyorum.

Malzeme: 1/2 kap hashas tohumu, 1/2 kap sut (oda sicakliginda), 3 kap un, 2,5 cay kasigi kabartma tozu, 1/4 cay kasigi tuz, 1+1/4 kap tuzsuz margarin (oda sicakliginda), 1+3/4 kap seker, 4 yumurta (oda sicakliginda), 1 yemek kasigi portakal kabugu, 2 cay kasigi vanilya, 1 yemek kasigi taze limon suyu, 1 cay kasigi limon kabugu.

Yapilisi:
Firini 325 F'ye isitin.
Cukur bir kapda unu, kabartma tozunu ve tuzu karistirip, kenara alin.
Baska bir kapda margarini ve sekeri karistirin. Teker teker yumurtalari ekleyip, karistirin.
Limon suyu, limon kabugunu, portakal kabugunu, vanilyayi ve hashas tohumlarini ekleyip, karistirin.
Daha sonra unla ve sonra sutle karistirin.
Yaglanmis kek kalibina dokun.
50-60 dakika pisirin ve kurdanla kekin pisip pismedigini kontrol edin.
Kek piserken firinin kapagini acmayin.
Pisen keki 15 dakika sogumasini bekledikten sonra kalibtan cikarin.


Lemon Poppy Seed Cake
½ cup poppy seeds
1/2 cup milk, room temperature
3 cups cake flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1 1/4 cups unsalted butter, room temperature
1 3/4 cups sugar
4 eggs, room temperature
1 tablespoon grated orange zest
2 teaspoons vanilla extract
1 tablespoon lemon extract (fresh lemon is better)
1 teaspoon of lemon zest

Preheat oven to 325 degrees. In a large bowl, combine flour, baking powder, and salt; set aside.
In a large bowl, cream butter until smooth, gradually stir in sugar until light and fluffy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Beat in lemon zest, lemon extract,vanilla extract, and poppy seed mixture. Stir in flour mixture and milk at the beginning and ending with flour. Pour batter into prepared pan.
Bake 50 to 60 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean. Remove from oven and cool 15 minutes on a wire rack; remove from pan and invert onto a cake plate.

CILEKLI IRMIK TATLISI


Malzeme: 8 tane (175 gram) graham biskuvi veya burcak biskuvi, 2 su bardagi sut (4 kap), 1 su bardagi ince irmik, yarim su bardagi seker, 2 yemek kasigi hindistan cevizi, 2 yemek kasigi bugday nisastasi, 10-15 tane irice cilek, 1 su bardagi krema, 65 gram erimis margarin, 18 cm'lik kelepceli kalip.

Yapilisi:

  • Irmik unu, bugday nisastasi, süt ve toz sekeri bir tencere icinde mikserle iyice cirpin ve once yuksek ateste, kaynamaya yakin kisik ateste surekli karistirarak pisirin. Pismesine yakin, hindistancevizini ekleyin. Yogun bir muhallebi elde edeceksiniz.

  • Irmikli muhallebiyi kenara alip sogumasini bekleyin.

  • Biskuvileri erimis yagla beraber rondoda iyice cekin.

  • Kelepceli kalibin dibine biskuvileri yayin ve bir kasigin tersi ile iyice yapistirin.

  • Cilekleri yikayip, ortadan kesin.

  • Kelepceli kalibin tum cevresine cilekleri yapistirin.

  • Ortasina sogumus irmikli muhallebiyi dokun.

  • Buzdolabinda 1 saat kadar sogutun.

  • Uzerine kremayi surup (bir kasik yardimiyla cileklerin arasina muhallebinin veya kremanin girmesini saglayin) tekrar buzdolabina kaldirin.

  • Donunca, kelepceli kalipdan cikarip, servis yapin.

Saturday, May 19, 2007

HINDISTANCEVIZLI PIRAMITLER



Malzeme: 1 +3/4 kap seker, 5+1/4 kap hindistancevizi, 7 buyuk yumurta, 1 cay kasigi tuz, 2 yemek kasigi tuzsuz yag (erimis), 1 kahve kasigi badem ektrakti, 1 kahve kasigi vanilya ektrakti, 120 gram semisweet (yaritatli) cikolata, 1/2 kahve kasigi siviyag

Yapilisi:

  • Firini 350 F (180 C'ye) isitin.

  • tepsiye parsomen kagidini serin.

  • Derin bir kabda seker, hindistancevizi, yumurta beyazlari ve tuzu ellerinizle karistirin.

  • Erimis margarini, vanilyayi, badem ektraktini ekleyin ve karistirip, buzdolabinda 1 saat bekletin.

  • Buzdolabindan cikardiginiz hamura elinizde yuvarlak toplar yapin.

  • Bir spatula ile piramit sekilleri verin.

  • Firinda 15 dakika kadar pisirin.

  • Firindan cikarip soguyana dek bekletin.

  • Benmari usulu erittiginiz cikolatadan birer kasik piramitlerin uzerine dokun.

  • veya da piramit yerine top sekli verip ortasini parmaginizla bastirin ve bir kasik cikolata koyun.

Tarif Martha Stewart'dan alinmistir.

CIKOLATALI KAHVELI KURABIYELER (MOCHA VIENNESE SWIRLS)



Malzemeler: 4 ounces (115 gram) unsweetened cikolata (parcalanmis), 1 kap tuzsuz margarin, 6 yemek kasigi seker, 2 yemek kasigi kahve, 1+3/4 kap un (all purpose), 1/2 kap misir nisastasi

Susleme: 20 tane badem, 140 gram unsweetened cikolata (parcalanmis), hindistancevizi (istege bagli)

Yapilisi:
  • Firini 190 C'ye (375 F'ye) isitin.

  • Cikolatayi benmari usulu eritin.

  • Yagi ve sekeri cukur bir kapda karistirin. Cikolatayi ve kahveyi ekleyip tekrar karistirin.

  • Unu, misir nisastasini ekleyin, karistirin.

  • Krema torbasinin ucuna yildiz ucu takin ve tum hamuru icine koyun.

  • Tepsiye parsomen kagidi serip, uzerine krema torbasi ile kurabiye hamurunu sikin (asagida ki gibi).


  • Her bir kurabiyenin ortasina bir badem koyun.

  • Firinda yaklasik 15 dakika pisirin.

  • Pisen kurabiyeleri firindan cikarip sogumasini bekleyin.

  • Diger yandan cikolatayi benmari usulu eritin. Kurabiyelerin kenarlarini once cikolataya ve sonra da hindistancevizine batirin ve servis yapin.

NEMO KURABIYELERI


Malzeme: 3/4 kap seker, 10 yemek kasigi erimis tereyag, 1 kahve kasigi kabartma tozu, 1 /2 kahve kasigi tuz, 2 yemek kasigi sut, 2 yemek kasigi vanilya, 1 buyuk yumurta, 2 kap un (all-purpose flour),

Ilaveten susleme icin: 2 kasik beyaz dondurucu krema, yarim cay kasigi kavunici boya, siyah yenilebilir susleme kalemi/kremasi

Yapilisi:
  • Bastaki dort malzeme (seker, tereyag, kabartma tozu, tuz) bir cukur kapda mikserle dusuk hizda karistirilir.

  • Sonra hizi yukseltilerek krema kivamina gelene dek iyice karistirilir.

  • Sonra hiz tekrar dusuge alinir ve sut, vanilya, yumurta eklenir ve karistirilir.

  • Unu ekleyip, yogurun. Iki ayri hamur yapip, naylonla sarin ve buzdolabina kaldirin.

  • Buzdolabinda bir saat beklettikten sonra, hamuru acin.

  • Nemo resmini kesip, hamurun uzerine yayin. Kucuk bir bicakla resmin etrafindan hamuru kesin ve parsomen kagidi serilmis tepsiye kestiginiz nemolari yerlestirin.

  • 175 derecede (350 F) 10-12 dakika pisirin.

  • Pisen nemolar soguyana dek bekleyin.

  • Bir bardak beyaz kremanin icine kavunici gida boyasi katarak, nemo rengini elde edin.

  • Tum nemolarin uzerini bu kavunici krema ile kaplayin ve kurumasini bekleyin.

  • Iki kasik beyaz kremayi torbaya koyup, en ince ucu takin ve beyaz seritleri cizin, gozleri yapin.

  • Siyah hazir yazma kalemi/susleme kalemi ile siyah seritleri yapin.

Not: Kurabiyelere sopa takmak isterseniz, kurabiyeleri pisirmeden once takin.

Not: Portakal kabugu rendesi cok guzel tad ve koku verdigi icin, ben hamuruna bir portakal kabugu rendesi kattim. Ama siz isterseniz, tarcin, zencefil de koyabilirsiniz.

Seker kurabiyelerinin kaynagi: Good Housing Step-by-step Great Dessert

Sunday, May 13, 2007

YALANCI TAVUK GOGSU


Malzeme: 3 kasik tereyagi (veya margarin), 1 su bardagi un, 1 su bardagi seker, 1 paket vanilin, 4 bardak sut.
Yapilisi:
  • Yagi bir tencerede eritin, uzerine unu ekleyip, kisik ateste hafif sararana dek, kavurun.
  • Uzerine sutu, sekeri, vanilyayi ekleyip, surekli karistirarak, kayanayana dek pisirin.
  • Atesten alip, ilik olunca mikserle iyice cirpin.
  • Bir borcama dokup, buzdolabina kaldirin.
  • servis yapacaginiz zaman tarcinla susleyip servis yapin.
150 gr. margarin, 1 su bardağı un, 1 kaşık nişasta, 1,5 su bardağı şeker, 1 paket vanilin, 1 litre süt. orta boy tencerede yağı eritin. un ve nişastayı yağa ekleyip biraz kavurun. sonra kalan malzemeleri de ekleyip yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin. ateşten alıp mikser ile birkaç dakika karıştırın. geniş bir borcam'a yayıp, buzdolabında soğutun. servis yapacağınız zaman tarçın ile süsleyin

Friday, May 11, 2007

ANNELER GUNU PASTASI (Damla sakizli, joleli, meyvali kolay pasta)



Malzeme: 1 paket cilekli jole, 1 su bardagi mevsim meyvasi (cilek, bogurtlen, likapa gibi), 1 su bardagi un, 1 su bardagindan iki parmak az seker, yarim su bardagi sivi yag, 3 su bardagi sut, 4 tane damla sakizi.
Yapilisi:


  • Jole paketin uzerinde ki tarife gore hazirlanir. Kullanmak istediginiz kalibin icine naylon saran serilir ve uzerine jole dokulur, buzluga konulur.

  • Diger tarafta damla sakizli muhallebi, bu tarifte yazildigi gibi hazirlanir.




  • Buzdolabinda ki donmus jolenin uzerine bir kat damla sakizli muhallebi dokulur.

  • Uzerine ince bir tabaka krema surulur.

  • Mevsim meyvalari yayilir.

  • Tekrar bir kat krema surulur.

  • En ustune tekrar kalan damla sakizli muhallebi yayilir.

  • Buzdolabinda bir gece bekletilir ve ertesi gun servis yapilir.