Tuesday, March 27, 2007

HANIM GOBEGI


Malzeme: 2 yemek kasigi tereyag, 1 cay kasigi tozseker, bir fiske tuz, 3 adet yumurta, 2 su bardagi un, 1,5 su bardagi su
Surubu: 2 su bardagi su, 3 su bardagi seker, yarim limon suyu
Kizartmak icin sivi yag
Yapilisi:
  • Erimis tereyag, su, tuz, seker ve undan yumusak bir hamur yapilir.
  • Bu hamur agir ateste agir agir 5-10 dakika kadar kisik ateste pisirilir.
  • Atesten alinan ve sogumus hamura, yumurtalar teker teker kirilir ve hamur iyice yogrulur.
  • Bu hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparilip, elde yuvarlanir ve ortalarina birer ceviz konularak, kizgin yagda her tarafi kizartilir.
  • Kizgin yagdan bir kevgirle cikarilan hamurlar, hemen surubun icine atilir. Uzerine bastilirilarak, bir 10 dakika surubta bekletilir ve sogukken servis yapilir.

Thursday, March 22, 2007

FRAMBUAZLI PEYKEK (RASPBERRY CHEESECAKE)

Malzeme:
1,5 paket (15 tane- yaklasik 200 gr) graham biskuvi (siz isterseniz eti burcak kullanabilirsiniz),
1/3 kap tereyag veya margarin,
16 oz. cream cheese (labne peyniri),
3/4 kap seker,
1 kap sour cream (siz suzme yogurt kullanabilirsiniz),
1 cay kasigi vanilya,
4 yumurta
1 yemek kasigi misir nisastasi (istege bagli)
Firini 330 F (160 C)'ye isitin.
Yapilisi:
  • 1,5 paket graham biskuviyi (15 tane) iyice ufalayin (ben robotta cektim). Erimis tuzsuz tereyag ile karistirin.

  • 9-inch (18 cm) yuvarlak kelepce kalibin tabanina ve yanlarina bu biskuvileri yerlestirip, elinizle veya bir kasikla iyice bastirin.

  • Cream cheese (labne peyniri) ve sekeri derin bir kapda iyice mikserle cirpin.

  • Sour cream'i ekleyin, vanilyayi ekleyin ve tekrar iyice cirpin. (Bu asamada 1 yemek kasigi misir nisastasi eklemenizi oneriyorum, daha sonra kekin catlamamasi icin).

  • Bir yandan surekli cirparken, teker teker 4 yumurtayi , ekleyin.

  • Tum karisimi kelepceli kalibin icine dokun.

  • 330 F'de (160 C) 10 dakika pisirin. Daha sonra isiyi 280 F'ye (140 C'ye) dusurup 45 dakika pisirin.

  • Pisen peykeki soguduktan sonra en az 4 saat dolapda tutun.

  • Frambuaz recelini kisik ateste isitarak, buzdolabindan aldiginiz cheesecake uzerine dokun ve tekrar dolaba kaldirin.

  • Soguyunca servis yapin.

    ***Misir nisastasi eklemek istemiyorsaniz, kekin catlamasini engellemenin bir baska yolu da, keki su dolu baska bir tepsinin icinde pisirmek.

Sunday, March 11, 2007

OREO CHEESECAKE


Malzeme:

30+15 tane oreo biskuvi,

1/3 kap tereyag veya margarin,

3 paket her biri 8 oz. cream cheese (labne peyniri),

3/4 kap seker,

1 kap sour cream,

1 cay kasigi vanilya,

4 yumurta
1 yemek kasigi misir nisastasi (istege bagli)



  • Firini 350 F (175-180 C)'ye isitin.

  • 30 tane oreo biskuviyi iyice ufalayin (ben robotta cektim). Erimis tuzsuz tereyag ile karistirin.

  • 9-inch yuvarlak kelepce kalibin tabanina ve yanlarina bu biskuvileri yerlestirip, elinizle veya bir kasikla iyice bastirin.

  • Kalan 15 biskuviyi de ufak parcalara ayirin ve kenarda saklayin.

  • Cream cheese (labne peyniri) ve sekeri derin bir kapda iyice mikserle cirpin. Sour cream'i ekleyin, vanilyayi ekleyin ve tekrar iyice cirpin. (Bu asamada 1 yemek kasigi misir nisastasi eklemenizi oneriyorum, daha sonra kekin catlamamasi icin).

  • Bir yandan surekli cirparken, teker teker 4 yumurtayi , ekleyin.

  • Biskuvileri de ekleyin ve tekrar karistirin.

  • Tum karisimi kelepceli kalibin icine dokun.

  • 350 F'de (175-180 C) 55 dakika pisirin. 45 dakika sonra uzerini ya bir tepsi ile yada aluminyum folyo ile ortun. Bu sekilde uzerinin fazla pismesini onleyeceksiniz.

  • Pisen peykeki soguduktan sonra en az 4 saat dolapda tutun.

  • Daha sonra uzerini istediginiz gibi susleyin. Ben cikolata sosu doktum.

***Misir nisastasi eklemek istemiyorsaniz, kekin catlamasini engellemenin bir baska yolu da, keki su dolu baska bir tepsinin icinde pisirmek.


Oreo Cheesecake tarifi kraftin patentli tarifidir.

Wednesday, March 7, 2007

LIMONLU TARTLAR


Malzeme: 4 yaprak phillo dough (veya cok ince yufka), 2/3 kap tuzsuz tereyag, 3-4 kasik sekerli su,


Limonlu Dolgu Kismi: 3/4 kap seker, 1/2 kap + 1 yemek kasigi limon suyu, 6 yumurta sarisi, 1/2 kap (125 gr) tuzsuz tereyagi (erimis)


Yapilisi:
  • Seker ve limon suyunu mikserle bir kabin icinde iyice cirpin.

  • Daha sonra yumurta sarilarini teker teker ekleyerek, bir yandan karistirmaya devam edin.

  • Birer kasik, birer kasik olmak uzere, tereyagini ekleyin ve bir yandan da karistirmaya devam edin.

  • Tum karisimi bir kaba alarak, ocagin uzerinde orta-dusuk isida, surekli karistirarak, yogun ve yumusak bir goruntu alana dek pisirin (yaklasik 7-8 dakika). Kaynamaya baslar baslamaz hemen ocaktan alin.

  • Baska bir kaba karisimi alin ve buzdolabinda en az 4 saat bekletin.

4 saat sonra

  • Phillo dough yapraklarinin her birini temiz bir yere sererek teker teker yaglayin ve ust uste dizin (Bu islemi cok cabuk yapmaniz gerekiyor, yoksa yapraklar kuruyabilir).

  • Yapraklarin hepsini birden 6 esit parcaya kesin.

  • Muffin (kek) kalibinin iclerine muffin kagitlarini yerlestirin.

  • Uzerine kesilmis, minik yufka parcalarini ikili-uclu, kenarlarini elinizle iceri katlayarak, ama bir kismi da disari sarkacak sekilde yerlestirin. (Tarifde yok ama, muffin kalibindan disari sarkan yufkalarin uzerine ben, bir firca ile sekerli su surdum.)

  • Firinda 175 derecede kizarana dek pisirin.

  • Firindan cikardiginiz yufkalarin iclerine limon dolgu malzemesini kasikla doldurun.

  • En ustunu istediginiz meyvalarla susleyin (ben bogurtlen ve kivi kullandim).

  • Servis yapincaya dek, buzdolabinda bekletiniz.

Tarif: Delicious desserts kitabindan....


FIRILDAK TATLISI


Malzeme: 1 su bardagi yogurt, 1 su bardagi sivi yag, yarim paket margarin, 1 paket vanilya, kabartma tozu, aldigi kadar un

surubu: 1 bardak seker, 2 bardak su, 1 tatli kasigi limon suyu.

Yapilisi:


  • Erimis margarini, yogurt, sivi yag, kabartma tozu, vanilya ve unla karistirip kati bir hamur yogrulur.

  • Bu hamur yufkadan daha kalin acilir.

  • Uzerine ceviz ve tarcin serpilir.

  • Rulo halinde sarilir, dilim dilim kesilir ve yaglanmis firin tepsisine dizilir.

  • 200 derecede uzerleri kizarana dek pisirilir.

  • Firindan cikar cikmaz (sicak iken) uzerine soguk surup dokulur.

Sunday, March 4, 2007

YELIZ'IN KURABIYESI


Merhaba Tuba,

Gecen hafta yaptigim kurabiyenin tarifi soyle:

Malzemeler:
3 Yumurta sarisi
150gr Pudra sekeri (yaklasik 1.5 su bardagi)
3 cup Un (tarif alabildigine un diye, ama olctum yaklasik 3 kap kadar aliyor.)
1-2 çay kasigi Kabartma tozu
250 gr. Kati Yag

Yapilisi:Yumurta ve pudra þekeri mikserde çirpilir. Üstüne yag, un ve kabartma tozu ilave edilip yogurulur. Küçük parcalar alinip sekillendirildikten sonra yaglanmiþ tepsiye dizilir. Uzerlerine hafifce huni agzi ile basilip sekil verirlir. 350 dereceye isitilmis firinda yaklasik 40 dakika kadar pisirilir.
Afiyet olsun.
Sevgiler,
Yeliz