Sunday, February 25, 2007

DAMLA SAKIZLI PASTA

Malzeme: 1 su bardagi un, 1 su bardagindan iki parmak az seker, yarim su bardagi sivi yag, 3 su bardagi sut, 4 tane damla sakizi, 1 paket petit-beur biskuvi (400 gr), ayrica yarim bardak sut.

Yapilisi:

  • Bir kapda siviyagda unu sararana dek, kavurun.
  • Uzerine sekeri, sakizlari ve sutu ekleyin ve kaynayana dek surekli karistirin.
  • Kaynamaya baslayinca (kati bir kivam elde edeceksiniz) atesten alin.
  • Tepsinin (ben en kucuk boy borcam kullandim) en altina bir kat muhallebiden dokun.
  • Uzerine sute batirip yumusattiginiz biskuvilerden iki kat doseyin.
  • Uzerine tekrar kalan muhallebiyi dokun.
  • Hindistan cevizi veya tarcin veya findik/fistik ile susleyip, servis yapin.

Thursday, February 15, 2007

AYCEKIRDEKLI VE FISTIKLI TATLI KEK



Malzeme: 4 yumurta, 1 su bardagi sut, 1 su bardagi seker, 1 cay bardagi zeytinyagi, 1 kabartma tozu, 1 vanilya, 1 portakal kabugu rendesi, yarim bardak tuzsuz aycekirdegi, yarim bardak tuzsuz fistik, yarm bardak susam, yarim bardak kuru uzum, alabildince un.

Yapilisi:
  • Yumurtalari ve sekeri bes dakika kadar beyzalayana dek, cirpma teli ile cirpin.
  • Uzerine sutu, yagi, kabartma tozunu, prtakal kabugunu, kuru uzumleri ekleyip yine karistirin.
  • Aycekirdek, fistik ve susamdan birer kasik kenara ayirarak tum kuruyemisleri ekleyin, karistirin.
  • En son alabildigince un ekleyin. Kasikdan yumusakca dokulecek kivamda bir hamur elde edecegiz.
  • Kaliplarinizi yaglayip, hamurlari kaliblara dokun.
  • Geri kalan aycekirdegi, fistik ve susamdan hamurlarin uzerine goz karari dokun.
  • 175 derecede pisirin.

kek pisene dek firini hic acmayin.

kek soguyunca kaliplardan cikarin.

SATRANC KEK/SATRANC PASTA

1. Kek hamuru icin malzeme:
4 yumurta, 1 su bardagi toz seker, 1 kabartma tozu, 1 su bardagi sut, 1 cay bardagi zeytinyagi, 1 vanilya, 2 su bardagi + 2 parmak un (un miktari unun cinsine gore degisebilir-yumusak, kasikla akabilen bir kek hamuru elde edilene dek un ekleyiniz)
2. kek hamuru icin malzeme:
yukarida ki malzemenin aynisi, ilave olarak eger pembe bir kek istiyorsaniz 3 kasik cilekli nesquik, eger cikolatali bir kek istiyorsaniz 3 kasik kakao, yada siz alternatifleri istediginiz gibi cogaltabilirsiniz.
Ayrica:
Uzeri icin hazir cilekli krema, ara katlar icin hazir beyaz krema, 3 kasik sut
Ve tabii ki asagida ki kek kalibi.

Yapilisi:
  • Klasik kek hamurlarimizi hazirliyoruz.
  • Once yumurtalar ve seker bes dakika kadar kopurene dek, cirpma teli ile iyicene cirpilir.
  • Daha sonra, sut, yag, vanilya, kabartma tozu eklenir ve karistirilir.
  • En son un eklenir ve yumusak, kasikla rahatca akabilen kivamda kek hamuru yapilir.
  • Ayni sekilde pembe (veya kakaolu) kek hamuru da hazirlanir.
  • Kaliba, asagida ki gibi hamur dokulur (pembe-beyaz-pembe) ve 1. kek 175 derecede pisirilir.

  • Kalib cikarilir ve boylece kekin ilk kati hazirlanmis olur.
  • Kekin ikinci kati icin ayni hamurlar yerleri degistirilerek (beyaz-pembe-beyaz), tekrar kaliba dokulur ve yine ayni sekilde pisirilir.
  • Ikinci kat kek de kalibdan cikarilinca, ucuncu kat hazirlanir.
  • Ucuncu kat kekin hamuru ayni birinci kekin hamuru gibi (pembe-beyaz-pembe)yerlestirilir. Ve ayni sekilde pisirilir.
  • Ucuncu kat kek de hazirlaninca, her kata beyaz krema surulerek, kekler ust uste yerlestirilir.
  • Kek katlarini istediginiz kadar artirabilirsiniz tabii. Ama uc kat bizim normal kekler kadar oluyor.
  • En ustune tekrar krema surulur ve yine ayni sekilde kekin etrafi da krema ile kaplanir.
  • Krema icin, hazir cilekli kremayi (strawberry wheaping cream) 3 kasik sutle mikserde iyice karistirarak yumusak bir krema yaptim. Ayni sekilde beyaz kremayi da sutle yumusatarak, kolay surulen bir krema yaparak ara katlarda kullandim.

Saturday, February 10, 2007

MUZLU RULO PASTA

Malzeme:
Keki: 4 yumurta, 4 corba kasigi toz seker, 4 corba kasigi un, 2 adet muz, 1 kabartma tozu, 2 kasik kakao

Kremasi: 3,5 su bardagi sut, 3 corba kasigi tepeleme un, 1,5 su bardagi seker, 1 yumurta, 125 gr tuzsuz tereyagi, 1 paket vanilya

Yapilisi:

Keki:
  • Yumurtalari ve sekeri 5 dakika kadar kopuk kopuk olana dek iyice karistirin.
  • Uzerine unu, kabartma tozunu, kakaoyu ekleyip, tekrar hafifce bir karistirin.
  • Tepsiye aluminyum folyo serip, uzerine bu kek hamurunu dokun.
  • 175 derecede pisirin.
  • Pisen keki folyo ile tepsiden alip, bir havlu bezin uzerine oldugu gibi koyun, ve sicak sicak, rulo halinde sarin ve ilinana kadar bekleyin.

Not: Incecik bir kek olacak, bu sizi sasirtmasin. Hamuruna kakao koymayip, sade bir kek de yapabilirsiniz. Yada kakao yerine, cikolata, veya limon, portakal rendesi veya findik, fistik, istediginizi koyabilirsiniz.

Kremasi:

  • Yagi eritip ilitin, uzerine unu, sekeri, yumurtayi, vanilyayi ekleyip dusuk ateste iyice karistirin.
  • Uzerine yavas yavas sutu ekleyin, bir yandan surekli karistirarak top top olmamasina ve tencerenin dibine yapismamasina dikkat edin.
  • Kaynayana dek, surekli karistirin.
  • Yumusak ve sulu olmayan bir krema elde edeceksiniz.

Not: Kremasina da arzu ederseniz, muz parcalari veya findik, fistik veya hindistan cevizi eklemek tamamen sizin tercihinize kalmis.

  • Rulo yaptiginiz keki acin,
  • aluminyum folyoyu keke zarar vermeden cikarip, keki bir tepsiye alin.
  • Kekin icine kremasini surun (yaklasik 2/3 krema).
  • En basina, muzlari boylu boyunca yerlestirin.
  • Tekrar keki cok sikmadan rulo yapin.
  • Tasan kremayi ve geri kalan 1/3 kremayi rulo pastanin uzerine, yanlarina surun.
  • Uzerini cikolata parcalari veya findik/fistik veya hindistan cevizi, nasil arzu ederseniz susleyin.
  • Buzdolabina kaldirip, ertesi gun servis yapin.

CIKOLATALI TRUFF

Malzeme:

1+1/3 kap krema (Amerika'da olanlar icin whipping cream)
1/4 kap kahverengi seker,
1/4 cay kasigi tuz,
1/4 kap rum (ben koymadim)
2 cay kasigi vanilya,
450 gr yaritatli cikolata (kucuk parcalara ayrilmis) (semisweet chocolate)
450 gr sutlu cikolata (kucuk parcalara ayrilmis) (milk chocolate)
dovulmus findik/fistik, vs ve de susleme sekerler

Yapilisi:
  • Krema, seker, tuz ve vanilya bir kabin icinde orta ateste seker eriyene dek karistirin.
  • Daha sonra atesten alip, uzerine cikolatali ekleyin.
  • Eger cikolatalar erimezse, tekrar atesin uzerine, dusuk isida cikolatalar eriyene dek, koyup, karistirin.
  • Daha sonra bu karisimi sig ve yayvan bir kaba alin.
  • Yaklasik 1 saat kadar sonra, kucuk parcalar alarak, yuvarlak top sekilleri verin.
  • Findik, fistik vs ile susleyerek, istediginiz kaba dizin.

Not: Sogutma islemi sirasinda, ben hic buzdolabina koymadim. oda isisinda sogutmak yeterli oluyor.

Ref: America's Favorite Brand Name-Holiday Recipes